torstai 13. huhtikuuta 2017

Kuntavaalien kahtalainen viesti

Kuntavaalien tuloksista on tehty monenlaisia analyyseja. Mielestäni keskeinen huomio on, että valtakunnallinen tulos kätkee sisälleen erilaisia tarinoita. Kuntakohtaiset vaihtelut ovat huomattavia.

Osassa maata SDP ja keskusta vahvistuivat. Perussuomalaisten äänestäjät palasivat koteihinsa. Kaupunkien tarina on kokonaan toinen. Helsingin pormestarikamppailu kääntyi kokoomuksen ja vihreiden hyväksi.

Tärkein poliittisen tilanteen muutosta kuvaava havainto on vihreiden kannatuksen nousu eri puolilla maata. Heidän kannatukselleen näyttää olevan sosiaalista tilausta erilaisilla paikkakunnilla. Yhteiskunnallinen protesti kanavoituu tällä hetkellä vihreisiin.

Kaikille puolueille yhteinen opetus on, että jokainen ääni on ansaittava vaaleissa erikseen. Tähän tarvitaan eri puolilla Suomea erilaisia toimintatapoja.

Oman puolueeni keskustan pitää miettiä tulevia askeliaan hyvinkin tarkkaan. Ainakin kärkeä ja viestiä pitää laajentaa. Emme voi luottaa pelkästään erinomaista työtä tekevän pääministerin panokseen. Keskusta on ollut viime vuodet positiivisella tavalla Juha Sipilästä riippuvainen puolue, mutta tästä on otettava seuraava askel eteenpäin.

Osana tulevaisuuspohdintaa on mietittävä myös sitä, millaisella viestillä keskusta pääsee mukaan suurimpien kaupunkien poliittisiin asetelmiin. Vuonna 2012 käynnistyneen puolueen uudelleenrakentamisen kärkenä on ollut keskustalaisuuden kunnianpalautus. Olemme saaneet omat potentiaaliset äänestäjämme liikkeelle, mutta emme ole murtaneet vanhoja poliittisia asetelmia.

Näissä vaaleissa kokoomus sai Helsingissä yli 80 000 ääntä enemmän kuin keskusta. Näin suuria eroja on lähes mahdotonta kuroa muualla maassa. Tämän vuoksi keskusta tarvitsee viestiä, joka puhuttelee myös kaupungeissa. Mielestäni se löytyy eheyden, vihreyden ja koko kaupungin kehittämisen varaan rakentuvasta politiikasta.

Ei kommentteja: